Branko Miljković je rođen pre 90 godina. Dejan Stojiljković u romanu „Zvezda nad prazninom“ piše da je pesnik ubijen po nalogu UDBE. Roman je zasnova na istinitim događajima

Dejan Stojiljković je napisao roman „Zvezda nad prazninom“ o Branku Miljkoviću koji bi, da nije tragično preminuo, sutra imao 90 godina. Tim povodom, upriličena je i promocija ovog novog romana Dejana Stojiljkovića.

„Zvezda nad prazninom“ privlači pažnju od kako je proletos objavljen, zato što je zasnovan na istinitim događajima, a pre svega na njegovoj tvrdnji da Branko Miljković nije umro, nego je ubijen po naredbi UDBE.

Beživotno telo Branka Miljkovića nađeno je u rano jutro, 12. februara 1961. u Ksaverskoj šumi, na periferiji Zagreba, kako kleči obešen o drvo debljine dečje ruke. Imao je 27 godina.

Stojiljković kaže da su dokumenti iz tog vremena sakriveni ili uništeni, a da je on, u Zagrebu gde je boravio kako bi istražio okolnosti pod kojima je umro Branko Miljković, pričao sa penzionisanim ljudima iz Službe koji su bili aktivni u vreme Miljkovićeve smrti.

„Prema istraživanjima koje sam ja sproveo i tvrdnjama njegove porodice, definitivno se radi o ubistvu. A šta se tačno desilo, verovatno nikada nećemo saznati“, kazao je Dejan Stojiljković.

Zvezda nad prazninom

U knjizi opisuje Miljkovićevo ubistvo i šta se desilo u kafani u kojoj je uhapšen zato što je uzvikivao „zašto ubijaju pesnika u socijalizmu“, onako kako je otkrio, naravno stilizovano i primereno fikciji.

Roman prati poslednje tri godine Brankovog života, sa reminiscencijama na njegovo detinjstvo i rane godine. Bavi se tragičnom sudbinom genijalnog umetnika u večitom sukobu sa svetom, i istovremeno priča o državi i njenoj Službi bezbednosti.

U romanu, Branko Miljković nije mračan, onakav kakvog ga znamo sa fotografija, zato što ga prijatelji opisuju kao druželjubivog, duhovitog momka, koga su žene obožavale. I koji je napisao „Uzalud je budim“, po mnogima najlepšu ljubavnu pesmu u srpskoj književnosti.

Dejan Stojiljković tvrdi da se Miljković predstavlja kao pesnik smrti samo da bi se predstavio kao mlad čovek sklon samoubistvu, kako bi se sakrila istina o njegovoj smrti.